hello

... "Imaginatia este inceputul creatiei".....

George Bernard Shaw

marți, 1 octombrie 2013

Schiacciata All'Uva sau Prajitura cu struguri (Reteta Italiana)



Ingredientele necesare:

1 plic drojdie uscata
300 ml apa calduta
750 g faina
1 ou
3 linguri de ulei de masline
2 linguri de zahar (pentru aluat)
1/2 lingurita de sare
300 g zahar
3-4 ciorchini de struguri parfumati (de vin, de ex. tamaiosi)- secretul consta in tipul de struguri folositi.

Mod de preparare:

Pentru inceput vom face aluatul: se amesteca drojdia cu apa calduta, cu sarea si zaharul.

Se amesteca separat oul cu uleiul, dupa care se adauga compozitia cu apa, drojdie, sare si zahar.

Se pune faina treptat, si o incorporam cu grija pana se ingroasa compozitia. Trebuie sa obtinem un aluat mai elastic, nu foarte “incarcat”(tare).

Aluatul  se framanta bine si se pune intr-un loc caldut la crescut, 10-15 minute, sau cat vi se pare necesar.

 Presarati faina pe masa si, cand aproape si-a dublat volumul, intindeti aluatul pe o suprafata de doua ori mai mare decat cea a tavii de copt.

Fara a se imparti aluatul, se pune 1/2 din acesta in tava si restul se lasa pe afara. Pe jumatatea de aluat aflata in tava se presara uniform boabe de struguri. Acestea nu trebuie sa acopere complet suprafata aluatului.  Zdrobiti boabele de struguri usor cu mainile, sa intre putin in aluat.  Presarati zahar din belsug  pe deasupra.

Acoperiti tava cu cealalta jumatate de aluat (practic se inveleste compozitia din tava cu cea ramasa in afara) si repetati procedura privind boabele de struguri, zdrobirea lor si zaharul pus deasupra.

Puneti tava la cuptor timp de 35-40 de minute la 180 grade.

Cand prajitura s-a rumenit, o scoateti si presarati zahar pudra pe deasupra.

Pofta buna! 

Prajitura se face de obicei toamna, in septembrie, cand strugurii sunt proaspat culesi. Eu am facut-o dupa-amiaza, asa ca in ultima zi a lunii septembrie, arata foarte bine si este foarte gustoasa.