Toamna, de fiecare data gutuile imi amintesc de copilarie si de
mancarea de gutui de acasa a mamei mele. Asa ca m-a apucat un dor nostalgic GUSTATIV, si cum dispuneam
de niste gutui coapte, mari si frumoase, am hotarat sa ma apuc de facut si eu.
Nu ma laud dar …a iesit ceva delicios!
Iata de ce aveti nevoie:
2 gutui mari
100 gr zahar
3 lingurite ulei
faina
Se curata
gutuile de seminte, se taie cubulete, apoi se pun la fiert. Dupa fierbere, se scot gutuile cu o paleta si
se lasa deoparte, si nu uitati pastrati si zeama in care s-au fiert neaparat.
Intr-o alta cratita se caramelizeaza cele 100
gr de zahar dar aveti grija nu prea mult, pentru ca devine amar.
Dupa ce s-a caramelizat zaharul se stinge cu zeama de la gutui, se adauga si gutuile, precum si cele 3 lingurite de ulei si se lasa sa se fiarba totul 5 minute pentru a se incorpora cu zaharul caramelizat. Se face separat un rantas facut din faina si tot asa, din zeama de la gutui ramasa, si se toarna totul peste compozitia din cratita, lasandu-se sa fiarba, dar si amestecand mereu… pana scade mancarica si… va fi gata.
Dupa ce s-a caramelizat zaharul se stinge cu zeama de la gutui, se adauga si gutuile, precum si cele 3 lingurite de ulei si se lasa sa se fiarba totul 5 minute pentru a se incorpora cu zaharul caramelizat. Se face separat un rantas facut din faina si tot asa, din zeama de la gutui ramasa, si se toarna totul peste compozitia din cratita, lasandu-se sa fiarba, dar si amestecand mereu… pana scade mancarica si… va fi gata.
Pentru noi
nostalgicii, e delicioasa…Mmmm...
Pofta buna!