hello

... "Imaginatia este inceputul creatiei".....

George Bernard Shaw

sâmbătă, 30 iulie 2011

DESPRE SEMNIFICATIA CULORILOR SI EFECTELE LOR BENEFICE ASUPRA CORPULUI UMAN

Culoarea, aceasta însusire a tuturor lucrurilor, constituie una din componentele importante nu numai ale echilibrului ambiantei interioare a locuintei, ci si a starii noastre afective. Culorile închise induc stari depresive, descurajante, cele prea vii sunt obositoare, iar culorile deschise înveselesc. Tot culoarea este cea care ne face bucurosi, deschisi, comunicativi, sociabili sau, dimpotriva, tacuti, interiorizati, meditativi.
Culorile au putere de influentare asupra starii fiziologice a organismului, proceselor psihice si starii noastre afective, lucru dovedit printr-o serie de cercetari stiintifice. Cunoasterea caracteristicilor afective ale culorilor permite realizarea de aranjamente coloristice placute ochiului, care sa contribuie la crearea unor stari de confort fizic si psihic.

Rosu: creste vointa, curajul, dinamismul, creste tensiunea arteriala, da o senzatie de caldura si incita la actiune. Se recomanda în caz de anemie, stari de slabiciune, depresie, paralizii, viroza respiratorie, tuberculoza. Nu va fi utilizata în caz de inflamatii sau de catre persoanele colerice, iritabile, foarte stresate.
Portocaliu
: are efect de combatere a oboselii si a spasmelor, este un bun stimulent respirator si digestiv, are virtuti afrodisiace. Se recomanda în caz de astm bronsic, bronsite, reumatism, spasmofilie, rahitism, debilitate mentala, isterie, guta, amenoree, stari de stres, frigiditate.

Galben: este un bun stimulent al sistemului nervos si al digestiei. Se recomanda în cazul afectiunilor ficatului si ale vezicii biliare (în medicina populara româneasca, se foloseau pentru bolile de fiere si ficat plante cu flori galbene!), colita, constipatie, parazitoze intestinale, boli de piele, edeme, balonari si indigestie, migrene, oboseala psihica. Nu se recomanda în caz de febra sau inflamatii.

Verde: excelent calmant, relaxant, combate stresul si ne ajuta sa ne eliberam de ideile obsesive, scade tensiunea arteriala. Se recomanda în caz de tumori (cancer), hipertensiune arteriala, cefalee, nevralgii, insomnie, ulcer.

Albastru:
este un bun imunostimulent, ajuta la refacerea tesuturilor si celulelor. Se recomanda în special în caz de infectii cu bacterii si virusuri, febra, varsaturi, arsuri, inflamatii, întepaturi de insecte, migrena, diaree, insolatie si bufeuri de caldura (la menopauza), dureri de dinti, dureri menstruale.

Indigo: ajuta la interiorizare, purifica sistemul circulator, stimuleaza activitatea tiroidei si paratiroidelor, este antialgic. Se recomanda în caz de idei obsesive, convulsii, halucinatii, psihoze, boli ale nasului si urechilor, sinuzite, astm bronsic.

Violet: stimuleaza imunitatea si sistemul nervos, ajuta la dezintoxicare, îndeparteaza agresivitatea si frica, ofera inspiratie artistica înalta. Se recomanda utilizarea sa în caz de celulita, boli ale rinichilor si vezicii urinare, tulburari psihice, nevroze, epilepsie, enurezis, insomnie, rahitism, intoxicatii cronice.
Expunerea se face direct pe pielea goala, daca nu exista contraindicatii, nuditatea este necesara.

Un articol interesant pe care il gasiti aici:
http://onlinepsihologie.wordpress.com/2010/06/19/despre-semnificatia-culorilor-si-efectele-lor-benefice-asupra-corpului-uman/
Sursa articol:  online-psihologie

Concluzia mea in urma articolului, ar fi sa purtam culori deschise, sa fim mereu optimisti, veseli, sa nu uitam ca starea noastra afectiva este foarte importanta si ca existenta unor culori este un mare beneficiu al existentei noastre.